ASTRID is de gespecialiseerde telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten in België. ASTRID levert aan de geïntegreerde politie, de brandweer, de medische hulpdiensten, Defensie, Douane, Civiele Bescherming en tal van andere organisaties betrouwbare communicatiemiddelen die essentieel zijn bij de uitoefening van hun taak. De technologische middelen die ASTRID biedt, maken een gecoördineerd optreden van de verschillende diensten mogelijk en verzekeren de veiligheid van zowel burgers als hulpverleners. Of het nu om dagelijkse interventies gaat of om grootschalige crisissituaties, efficiëntie communicatie is cruciaal voor een snelle en doeltreffende hulpverlening. Daarmee vervult ASTRID — in opdracht van de overheid — een belangrijke maatschappelijke taak. En dat zal ze ook in de toekomst blijven doen door in te zetten op innovatie en te blijven zoeken naar de best mogelijke oplossingen voor hulp- en veiligheidsdiensten. Want elk leven telt.
ASTRID levert vier belangrijke basisdiensten:
Samen vormen ze de sleutel tot soepele, betrouwbare en doeltreffende communicatie. Afhankelijk van de noden kunnen ze op geïntegreerde wijze of volledig los van elkaar worden gebruikt.
ASTRID vernieuwt: radiocommunicatie van de toekomst via een vooruitstrevend mobiel breedbandnetwerk
ASTRID zal dit 4G/5G-netwerk de volgende jaren ontwikkelen en installeren. Hiermee kunnen op een snelle, veilige en betrouwbare manier -zoals dat vandaag al het geval is voor voice communicatie- dan ook grotere hoeveelheden data verstuurd worden naar en tussen de hulp- en veiligheidsdiensten. Dit zal nieuwe mogelijkheden en toepassingsgebieden bieden voor effectievere interventies van hulp- en veiligheidsdiensten, dankzij het delen van afbeeldingen, video’s en meer databronnen die allemaal bijdragen aan een betere situatiekennis van en op het terrein.
ASTRID zal dit ambitieuze 4G/5G-netwerk de volgende jaren ontwikkelen en installeren. Hiermee kunnen op een snelle, veilige en betrouwbare manier -zoals dat vandaag al het geval is voor voice communicatie- dan ook grotere hoeveelheden data verstuurd worden naar en tussen de hulp- en veiligheidsdiensten. Dit zal nieuwe moderne mogelijkheden bieden, denk maar aan meer video, meer databronnen en dus een betere situatiekennis van en op het terrein.