ASTRID zal dit ambitieuze 4G/5G-netwerk de volgende jaren ontwikkelen en installeren. Hiermee kunnen op een snelle, veilige en betrouwbare manier -zoals dat vandaag al het geval is voor voice communicatie- dan ook grotere hoeveelheden data verstuurd worden naar en tussen de hulp- en veiligheidsdiensten. Dit zal nieuwe moderne mogelijkheden bieden, denk maar aan meer video, meer databronnen en dus een betere situatiekennis van en op het terrein.
Hoe zal de omschakeling verlopen?
- Via een gefaseerde overgang van TETRA over 4G naar 5G technologie
- Via een hybride netwerk (een combinatie van een eigen ASTRID netwerk en het gebruik van netwerkelementen van een of meerdere commerciële operatoren).
Dat heeft 4 voordelen:
- Hergebruik van bestaande infrastructuur is economisch en ecologisch efficiënt. Het zou te duur zijn om duizenden eigen antennes en zendmasten te bouwen. Bovendien raken die steeds moeilijker vergund. Daarom zal het netwerk gebruikmaken van de infrastructuur van de commerciële telecomoperatoren. Maar de kern van het netwerk, het ‘brein’, blijft volledig in handen van ASTRID, en dus van de overheid. Zo blijft de veiligheid, betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van alle communicatie gegarandeerd.
- De ASTRID-infrastructuur is missiekritiek. Die is robuust met vele veiligheidsmechanismen (noodstroomvoorziening, redundantie, extra noodcapaciteit, cybersecurity, ...) en dient als backup bij falen van de commerciële operator.
- Er is een volledige scheiding tussen de netwerken. Cruciale gegevens van veiligheidsdiensten worden niet met externen gedeeld.
- Prioritaire toegang zorgt ervoor dat de hulp- en veiligheidsdiensten voor hun communicaties absolute voorrang krijgen.
Conclusie:
Behoud van dezelfde functionaliteit, robuustheid en beschikbaarheid + Nieuwe toepassingen mogelijk, dankzij breedband data van vernieuwd ASTRID 4G/5G-netwerk